Taktisk triumf för herrarna mot AFC

I den svåra matchen mot Athletic FC United gjorde IFK igår en heroisk insatts. Många hoppades men få trodde riktigt på att IFK kunde besegra detta topplag i Superettan. En poäng javisst, men tre poäng? njaeee det blir nog för svårt, sade många, med facit i hand borde vi kanske ah gjort något mål till.

Mitt i högen finns PC:s skalle som just nickat bollen till 1-0 ledning

Mitt i högen finns PC:s skalle som just nickat bollen till 1-0 ledning

Återigen visade killarna att vi är i toppen av serien för att stanna där, vi förtjänar att vara där.
Även om AFC ägde mycket boll och rullade runt snyggt var det IFK som stod för de flesta och farligaste chanserna. I minut 4 tog IFK ledningen och kontrollerade händelserna nästintill hela matchen. Målet var återigen en inövad variant, Johan Svahns känsliga fot hittade PC:s lika känsliga skalle och bollen gick retfullt enkelt i mål bakom en annars mycket duktig målvakt i AFC Joshua Wicks.

Martin Claesson spelade innerback idag och gjorde det med bravur

Martin Claesson spelade innerback idag och gjorde det med bravur

IFK inte bara kontrollerade första halvlek utan satte även ACF under hård press långa stunder. Gästernas tränare Özcan Melkmichel sade efter matchen att hans lag underpresterat i första halvlek och att den gick klart till IFK, han sade också att de var väl medvetna om att IFK är mycket duktiga på fasta situationer, trots det var de inte vaksamma på hörnan som gav IFK ledningen.

Otto Eriksson, en av kuggarna som fick AFC på "fall"

Otto Eriksson, en av kuggarna som fick AFC på “fall”

Andra halvlek blev som förväntad, IFK blev lite mer försiktiga och AFC satte allt på ett kort. Med lite mer försiktiga menar jag att killarna inte satte lika hög press som i första halvlek. Vi lät gästerna trilla boll första tredjedelen för att därefter sätta full press på dem. Taktiken fungerade nästan till 100%, det var endast vid ett fåtal tillfällen gästerna lyckades ta sig igenom ett kompakt och hårt jobbande IFK.

Simon Nilsson var svårfångad som vanligt

Simon Nilsson var svårfångad som vanligt

Då skapade IFK betydligt fler och vassare chanser, det var endast gästernas duktige målvakt som såg till att ledningen inte var större. Med 5 minuter kvar och efter att ha bytt in 3 nya friska spelare satte ACF vårt försvar på riktigt hårda prov. Inläggen haglade in i vårt straffområde men där tog det stopp, var det inte en försvarare eller mittfältare som fick undan bollen så var det omutlige Jonathan Rasheed som stod i vägen. Detta var för övrigt Jonathans sjunde match där han håller nollan, imponerande? Det är väll det minsta man kan säga.

Vår Tunisiske trollkarl hade mycket roligt med AFC:s försvar stundtals

Vår Tunisiske trollkarl hade mycket roligt med AFC:s försvar stundtals

Tränare Peter “Kuno” Johansson var nöjd efter matchen, han tycker att killarna följde taktiken nästan felfritt, det var bara under en kort stund i andra halvlek som AFC fick briljera. Kuno var också mycket nöjd med Issam Jebali, han är oerhört viktig när vi skall bygga upp vårt anfall då han kan hålla i bollen så vi hinner upp med mycket folk, sade den gode Kuno.

Peter Jul Nielsen exemplifierar gårdagens match, alla gav allt i alla situationer

Peter Jul Nielsen exemplifierar gårdagens match, alla gav allt i alla situationer

I minut 91 släckte IFK gästernas offensiva lampor för kvällen, nyss inbytte Ellis Culum hittade Issam Jebali med en genial passning, Jebali tog ett par steg in i gästernas straffområde och så försvann benen under honom. Domaren tvekade inte en sekund utan pekade direkt på straffpunkten, Issam tog straffen själv, den var riktigt bra men ännu bättre var gästernas målvakt Joshua Wicks, han räddade men lämnade retur, den gick rakt i famnen på Jebali som dundrade in bollen i mål.

 

Jebali dundrar in straffreturen i mål

Jebali dundrar in straffreturen i mål

Det var en mycket bra match som spelades på Finnvedsvallens gröna felfria matta igår, det var två lag som verkligen ville spela fotboll. Publiken bjöds på tuffa närkamper och den ena läckerheten efter den andra under hela matchen och IFK vann absolut rättvist till sist.

Fakta:
IFK Värnamo – Athletic FC United 2-0 (1-0)
1-0 minut 4 PC, assist Johan Svahn
2-0 minut 91 Issam Jebali, straff
Avslut totalt: 9-10
Avslut på mål: 7-3
Frisparkar: 12-8
Varningar: 2-2 (IFK: Otto Eriksson och Simon Nilsson) (AFC: Eric Figueroa och Bun-Dawda Sowe)
Publik: 959

IFK:s lag: Jonathan Rasheed, Freddy Winsth, Martin Claesson, David Engström, Peter Jul Nielsen
Simon Nilsson, Otto Eriksson, Johan Svahn, Oscar Johansson
Issam Jebali och Pär Cederquist ’89

Ersättare: Ellis Culum ’89, Tobias Andersson, Adnan Culovac, Victor Palmquist, Hugo Bergman och Henrik Widén.

Nästa match för herrarna är borta mot Halmstad BK den 23:e juni, nästa hemmamatch är mot Dalkurd den 2:a juli på Finnvedsvallen.
Varmt välkomna då bästa publik och läsare

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis

 

       
IFK VÄRNAMO