Poängen som schabblades bort

För det kan inte sägas på annat sätt, vi schabblade helt enkelt bort oss i vackra fina Uddevalla på en utomordentligt fin och underbar plan i söndags. Visst blev vi lite tagna på sängen med att Oddevold spelade ruskigt tufft, många gånger långt över gränsen också, eller rättare sagt att domaren tillät matchen bli så fysisk som den blev, men hallå, alla lag utom vi och västkustens Ajax Lindome spelar tufft! Vi skall klara av även det!

Redan efter 3 minuter kom första misstaget, hörna till oss, rensning, ett motlägg när vi skall slå in bollen igen, en kontring på det och 1-0 av helt fristående Kamal Mustafa var ett faktum. Efter 12 minuter ännu ett misstag, eller räknade vi bort oss? Nej det var ett misstag, man skall kalla saker för vad de är, en hörna och gästernas Pelle Ödlund får stå helt omarkerad och utan att någon stör, självklar gör han mål då.
Men efter den ”obligatoriska kvarten”, då det ser ut som att vi fortfarande sitter kvar i bussen, vaknar vi, som vanligt. Vi tar tag i spelet och vi är det spelförande laget, tyvärr fick vi inte med oss tempot ut från bussen utan det gick hyfsat sakta.
Nåväl, efter den mindre bra kvarten skapade inte Oddevold särskilt mycket mot oss, och inte vi mot den heller för den delen.


Till andra halvlek kom det ut ett nytt IFK, plötsligt började det hända saker, vi hade full kontroll på händelserna och vi började skapa bra lägen. Därför kom inte vårt reduceringsmål som någon överraskning direkt, vi hade jobbat till oss den.
I minut 58 kom Charlie snygg in i gästernas straffområde efter några delikata passningar, han i sin tur serverar Bebben bollen på foten och Bebben gör ett av ett av dom enklaste målen i sin karriär.
Jag har ju skrivit massor av gånger att vi måste få ner bollarna från luften, vi måste bort från fyrtornen till innerbackar och jättarna till målvakter, det gjorde vi nu och så blev resultatet ett enkelt och snyggt mål, svårare än så är det inte.


Efter målet var jag bergsäker på att vi skulle ikapp och med lite flyt kanske även vinna matchen, vi hade ju allt under kontroll. Men så kom ännu ett misstag, en kontring på det och 3-1 av Pelle Ödlund som snyggt bredsidade in bollen från 16 meter.
Alltså, hur kan vi bara spela så fatalt naivt? Det var ju inte så att Oddevold skapade lägen på egen hand, vi gav ju bort chanserna till dem.
Visst skapade vi ett par riktigt fina lägen för att reducera igen, men mer än så blev det inte utan det blev en låååååång lång hemresa istället.


Jag vill på intet sätt ta segern ifrån Oddevold, de förtjänade den verkligen, de jobbade och slet som galärslavar, du var desperata efter poäng och de lyckades ta alla tre. Vi, jag vet inte riktigt hur jag skall uttrycka mig, vi är inte desperata nog för att vinna en match som denna, vi är bekväma och vi går lite på halvfart känns det som. Medan hemmakillarna tog maxlöpning efter maxlöpning tror jag inte vi hade mer än 2-3 sådana under hela matchen, det håller såklart inte.
Vi måste ta jobbet till 100 % i alla lägen och inte fisa omkring i en kvart, spela gudomligt bra i en halvtimme för att sen börja fisa omkring igen. Jag har efterlyst blåstället innan, i söndags hade vi glömt packa med oss det och därför vann Oddevold IK helt rättvist med 3-1.


I bussen hem tog jag ett snack med tränare Thern, men jag fick vänta en lång stund först så att han lugnat ner sig, för han var oerhört besviken på insatsen.

Tjenare Thern, har du en minut över?
– Nej, eller vad vill du nu?
Jag vill snacka lite om matchen och höra vad du har att säga
– Klart du skall få din minut, men jag är så besviken att jag kanske kastar ur mig en groda eller två
Lugnt, detta är inte live, jag ser till att inte dina grodor kommer med (det gör jag såklart inte alls, grodorna är ju bäst för dom kommer ärligt från hjärtat)
– Det var inte alls bra idag, det var för många som gick på 75 % och inte på 100 %, vi har ändå pratat om det i veckan och vikten av att inte släppa in några skitmål i början av matcherna, det blev tvärtom.
Ja det blev ju olyckligt med motlägget och kontringsmålet efter 3 minuter och hörnan efter 12, men sedan tycker jag vi jobbade in oss i matchen bra även om vi inte skapade särskilt mycket
– Det är tungt att få ett så tidigt och det är ännu värre att få två, det blev en tung uppförsbacke direkt. I halvtid sa jag till killarna att börja spela fotboll som ett lag, att börja spela för varandra och inte var och en för sig själv, det gjorde vi också tills vi återigen ger bort ett mål. Du fattar att luften gick ur killarna och alla oss andra, vi hade greppet men slarvade bort matchen.
Inget att säga om Oddevolds seger med andra ord?
– Nej dom vann rättvist, dom var desperata för att ta poäng, det var inte vi, dom tog maxlöpning efter maxlöpning, det gjorde inte vi.
Vad tar vi med oss från denna match då?
– Vi tar med oss de första 20 minuterna av andra halvlek då vi verkligen visade vad vi kan, den perioden gjorde vi det mesta rätt och vi borde ha kvitterat på någon av chanserna vi skapade.
Grymt öde, vi kan alla bättre men i denna match var vi inte bra nog, kan jag sammanfattade det så?
– Du kan sammanfatta det hur du vill, jag vill se matchen igen för att kunna ge dig en bra analys, just nu får du uttalanden från mig som mer säger om min besvikelse än en rättvis analys av matchen
Okej, jag köper det, vi kan ju pratat mer imorgon
Nej då vill jag inte prata med dig, jag skall gå igenom matchen med killarna, vi skall tillsammans se första halvlek så att dom själva ser vad som blev fel, men du får gärna sitta med. Jag brukar alltid visa positiva klipp från matcherna för att lyfta killarnas självförtroende, men jag får nog byta taktik.
Tack Jonas för minuten
– Inget att tacka för, som vanligt vill du låna en minut och så blir det alltid 15, minst

Jag var även inne i omklädningsrummet efter matchen, det var dystert och besvikelsen gjorde det lilla omklädningsrummet ännu mindre, det kändes som vi alla satt i en skokartong och frågan var bara vem som skulle få klaustrofobi först.
Några av killarna tog också till orda (vilket är mycket ovanligt, det brukar lika tyst som i kyrkan efter en förlust) och uttryckte klart och tydligt att vi i denna match inte spelade som ett lag utan var och en för sig själv.

Ett exempel som togs upp var kapningen (en av de brutalaste jag sett i år) av Roman efter ca 20 minuter, den kapningen var inte värd ett rött kort utan en hel kortlek med röda kort, men var va vi?
Varför var det ingen som ställde sig upp för Roman?
Varför vad det ingen som talade om för Oddevoldspelaren att det var en otroligt korkad kapning och att han borde åkt ut?
Istället joggar vi lätt fram och sedan vidare till våra positioner, men Roman då?
Det blev om möjligt ännu tystare i rummet, för det var sanningen som kom från dem själva och den kan man inte bortse från.
Varför är det ingen som slår bollen på forwarden som vid varenda frispark ställer sig 10 cm från bollen för att stoppa upp spelet och förhindra en snabb frispark?
Vi behöver inte påkalla domaren, det är bara å slå bollen så blir han varnad o så får vi se om han gör om det igen. Vi måste lägga ifrån oss snällhetsmanteln och börja kriga för varandra och det måste vi göra NU.

Jag tycker att det var bra att några av spelarna tog till orda, det måste bli en förändring nu, om vi inte börjar spela för varandra och som ett lag kan det gå riktigt illa. Vi är för bra för att ligga där vi ligger, det har vi visat i match efter match utom mot Ljungskile då de var klassen bättre än oss, men de andra lagen vi tappat poäng mot, vi borde tillhöra topp 5 men vi slarvar alldeles för mycket och slarvet kommer inte utav att vi är dåliga, det kommer utav att vi är bekväma och lite nonchalanta.

Två matcher kvar innan killarna får 10 dagars ledigt, kan vi hoppas och tro på att det vänder nu?
Jag tror på det, jag hoppas på det, för vi får aldrig någonsin ge upp hoppet.
Vi har ett mycket bra lag, vi skall bara få ihop pusselbitarna och få hjulen att snurra åt samma håll

Fakta:
IK Oddevold – IFK Värnamo 3-1 (2-0)
1-0 efter 3,29 Kamal Mustafa
2-0 efter 11,04 Pelle Ödlund
2-1 efter 57,09 Bebben, assist Charlie
3-1 efter 73,37 Pelle Ödlund

Avslut totalt: 10-10 (4-3)
Avslut på mål: 6-5 (3-1)
Frisparkar: 10-12 (5-8)
Hörnor: 6-10 (4-7)
Varningar: 2-1 Kamal Mustafa & Jake Weisbrod OIK, Francis IFK
Publik: 346 varav EN från Värnamo

Startelvan:
Pilip (mv), Freddy, Tyler, Viktor, Victor (69), Roman, Francis, Charlie (78), Erick (84), Alex & Bebben
Ersättare:
Mogge (mv), Aldin, Benji (69), Ivan (78), Isse (84), Kevin & Robin

På fredag smäller det igen, derby mot Assyriska från Jönköping
Matchen spelas på Rosenlunds IP 1 och matchstart är 18:30
7 mil dit, ta en utflykt och kom upp till Jönköping och heja fram killarna

Biljett till matchen kan köpas via denna länk:
https://assyriskaik.ticketco.events/se/sv/e/assyriska_ik_vs_ifk_vrnamo

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis

       
IFK VÄRNAMO