Övertygande spel mot Skövde AIK

Det var inget snack om att det skiljer en division mellan lagen, gästerna Skövde AIK var inget dåligt lag alls, tvärtom, men när IFK väl satte fart då blev gästerna ordentligt tillbakapressade. Långa stunder under första halvlek lät inte IFK gästerna ens komma upp till halvan. Efter 2-0 i halvtid slutade matchen till slut med 4-0, sett till spelet och chanserna skulle kanske 7-0 speglat matchen bättre.

Första halvlek började annars hyfsat jämt och första läget, ja ”nästan-läget”, var gästernas som hade en fin kombination men där sistapasset bröts av vår för dagen eminenta försvar. I minut 3 visade IFK klass, en snabb omställning och bollen hamnade hos bollgeniet Petar Petrovic, hans absolut felfria hårda inlägg hamnade precis där PC vill ha bollarna. Med en välplacerad nick satt bollen bakom an chanslös sprattlande målvakt hos gästerna. Hur snyggt var inte det anfallet på en skala då va?
Gästerna stretade dock emot bra, under de första 12-14 minuterna var det jämt skägg på mittplan. Första skottet av två på mål under första halvlek hade gästerna efter 7 minuter, det andra efter 29 minuter. Inget av skotten vållade någon större oro hos vare sig Pilip i mål eller backlinjen. IFK däremot matade inlägg från både höger och vänster, det var bara en tidsfråga innan gästernas målvakt skulle få vittja sin kasse igen. I minut 19 bombade Albin seger (nästan) sönder stolpen med sitt skott, strax därefter ännu ett perfekt inlägg men bollen smet precis över ribban. 2-0 kom istället i minut 34 på straff, Petar skojade bort sin försvarade och tog sig in i straffområdet, han perfekta snett-inåt-bakåtpassning hittade ingen för alla föll som käglor eller hölls fast, vem domaren blåste på är jag osäker på men jag tror att det var på PC, straff blev det i alla fall. Exekutor Petrovic gjorde processen kort, bollen stenhårt till vänster och målvakten långt ut till höger.

Petar Petrovic briljerade åter igen på sin kant

Andra halvlek hann knappt börja, 1 minut och 3 sekunder, innan 3-0 blinkade på tavlan, ännu en gång ett mycket bra inlägg, Victor Nilssons precisionsplacerade inlägget mitt i pannan på Ellis Culum som lika perfekt nickade bollen via ribban och in. Från minut 58 till minut 68 drog IFK ner på tempot lite, man hade fortfarande full kontroll på händelserna på plan men gästerna fick 15-20 meter gratis att bygga upp sitt spel. Under den tiominutersperioden kom och gästernas tredje och sista skott på mål. Då fick Pilip visa att det är bra av vara 2 meter lång, han gjorde en mycket bra räddning vid stolproten på ett utmärkt hårt skott. Då tog det fart i killarna igen, vi brände ett friläge och två skott som gick strax utanför. Sen började Ryan Taylor show, Ryan blev inbytt i minut 61 istället för Victor Nilsson som fick utgå på grund av skada, i minut 77 nickar Ryan elegant in 4-0 men blir avblåst för offside, i minut 81 dundrar han in 4-0 och i minut 82 får han ett gult kort och en minut senare tvingas han utgå på grund av skada.

Om vi bortser från de klara siffrorna och istället tittar på spelet så kan man se stora skillnader på spelet i år. Vi försöker vinna boll så högt upp som möjligt, när vi har vunnit bollen går vi till attack direkt. Vi kommer snabbare till avslut och har betydligt mer avslut nu är tidigare. Det bådar gott för framtiden, för skjuter man inte, eller skjuter för lite, då är det svårt att vinna matcher.

Christian Järdler, mycket glad över att så mycket var bra i denna match

Jag tog mig såklart ett litet snack med en mycket glad Christian Järdler efter matchen:
– Hej CJ och grattis till segern
Tack Nico!
– Jag tycker att matchens första 12-14 minuter var jämna, därefter var det IFK för hela slanten, hur är din syn på det?
Bra analys, jag tycker vi startar lite hafsigt och slarvigt och har onödiga bolltapp vilket gör att det hackar lite i början och Skövde får några omställningslägen på oss. Efter vi fått lite aktivare huvuden och höjt noggrannheten med boll så blir vi bättre och får fler lyckade anfall. Vi har ett snabbt kontringsspel matchen igenom och där känns vi farliga.
– Vad är du mest nöjd med i matchen, ja såklart utöver dom fyra målen då?
Haha ja men dom är viktiga dom med, jag är faktiskt mest nöjd med att vår vilja att ta tillbaka bollen är bra och vi är i de flesta fall vakna och sätter en bra press och låser in Skövde och tvingar dem till misstag. Vi har också ett bättre tålamod i att ta hem laget och försvara oss lägre de gånger det behövs och det är viktigt att vi kan hantera det.
– Och Pilip fick hålla nollan fast han hade ju inte så mycket att göra under matchen
Haha, det är alltid skönt att hålla nollan, Pilip fick ju hålla sig varm genom att köra lite eget mellan stolparna haha
– Jag såg honom göra ”grodhopp”, faktiskt, tränar ni imorgon?
Nej, i helgen får killarna en välförtjänt vila över helgen

Nu skall man ju inte jämföra äpplen och päron, men visst påminner IFK Värnamos spel idag en aning om ett engelskt lag som börjar på L och sluta på pool och som har en skäggig tränare från Tyskland? Hög press och massor av löpning på alla fötter och man har nära till avslut eller inlägg hela tiden?

Fakta: IFK Värnamo – Skövde AIK 4-0 (2-0)
1-0 minut 3 PC, assist Petar Petrovic
2-0 minut 34 Petar Petrovic, straff
3-0 minut 46,03 Ellis Culum (språngnick), assist Victor Nilsson
4-0 minut 81 Ryan Finley, ingen assist
Varningar: Ryan F gult kort minut 83
Publik: ca 105
Temperatur: ca -5 men kändes som -25

Laget för dagen: Pilip Vaitsiakhovic, Victor Nilsson (61), Fredrik Lundgren, Tyler Lissette, Freddy Winsth Oscar Johansson (75), Albin Seger, Simon Nilsson, Petar Petrovic Ellis Culum & PC (81)

Ersättare: Tobias Andersson mv, Yves Nkuru, Ryan Finley (in 61 och ut 84), Adnan Culovac (84), Melvin Frithzell (81), Elvis Dani (75), Anton Svensson

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis

       
IFK VÄRNAMO