Överlägset Dam förlorade


Mariestad vann till slut med 4-1 över våra tjejer trots en mer eller mindre total dominans av tjejerna. Jag kan inte ens minnas när det hände sist, vi ägde 80 av 90 minuter men fick ändå åka hem tomhänta. Jag vill på intet sätt förringa Mariestads seger, på 5 avslut gör man 4 mål även om samtliga var på våra individuella misstag.

Matchen började i ett ursinnigt tempo där vi jagade hemmalaget över hela planen, Mariestads fotbollsfilosofi var enkel, slå bollarna så lång in på motståndarens planhalva o spring som bara sjutton efter den, det funkade inte alls, antingen rann bollarna ut till inkast eller över kortlinjen. O andra sidan skapade inte vi några öppna lägen heller då hemmalagets backlinje hela tiden var kompakt. I minut 26 kom så belöningen på vårt spelövertag, efter lite kalabalik och två avslut från ära håll hamnade bollen till slut hos Felicia S som en meter från mållinjen bara kunde raka in bollen.
Men säg den glädjen som varar, inom loppet av 6 minuter tar vi två felbeslut mitt på vår planhalva som resulterar i två baklängesmål. Det var också de enda minuterna vi inte styrde och ställde, vi var helt enkelt i chock, det som inte fick hända hände och det var billigt, mycket billigt att ge bort två mål sådär.


Andra halvlek var endast 9 minuter ung när vi bjöd på nästa mål. Tränare PS gick genast ner på tre backar och lyfte laget så mycket det bara gick, efter 5 minuter bytte han dessutom in en back och satte in ännu en forward. Och vi låg på, tjejerna kämpade, två träffar i ribban och en i stolpen, men bollen ville bara inte in. Det var stunder då hemmalaget knappt kom ur sitt straffområde innan vi vann tillbaka bollen. Men mitt i vår press bjuder vi på det fjärde målen också och då var det mörkläggning på Lekevi IP, även om tjejerna försökte in i det sista så fanns inte den där lilla gnistan kvar.

Tränare PS efter matchen:
Inget kul det här eller?
– Bedrövligt att bjuda dem på alla 4 målen, men tyvärr är vi mycket sårbara bakåt just nu, vi tar felbeslut på felbeslut
Men vi är inte så vassa framåt heller?
– Så är det, äger man matchen i 80 av 90 minuter måste man skapa betydligt mer klara lägen än vad vi gjorde. Men i takt med att vi släpper in målen blir vi hängiga och obeslutsamma framåt också, även om vi var överlägsna spelmässigt skapade vi knappast några riktigt heta chanser framför mål. Det vi skapar är på hörnor, alla var riktigt bra slagna idag, och på frisparkar samt att vi avslutar utifrån. Men när Mariestad har 10 tjejer i sitt straffområde finns det heller inga ytor att spela på. Tjejerna skall ha all beröm för att de aldrig gav upp utan kämpade och försökte hela matchen.

Fakta:
Mariestad BoIS FF – IFK Värnamo 4-1 (2-1)
0-1 minut 26 Felicia Schellhas, assist Alma Ingelsten
1-1 minut 29 Elin Wallskog Fahlgren
2-1 minut 35 Louise de Jongh
3-1 minut 54 Elin Wallskog Fahlgren
4-1 minut 84 Louise de Jongh

Avslut: 6-15 (2-6)
Avslut på mål: 5-9 (2-4)
Frisparkar: 14-8 (5-3)
Hörnor: 1-10 (0-3)
Varningar: 2-0 Natalia Andersson och Nicole de Jongh MBoIS FF
Publik: 107

Ännu en match att lägga till historieböckerna och kanske ta fram en regnig dag för analys, kanske kan man läsa sig något utav det.

Men vi blickar framåt och till kommande lördag, då får vi nämligen besök av mycket svårspelade Onsala BK. Matchen startar klockan 15.00 och arenan blir sannolikt Ljusseveka 1 för Vallen får vi inte ens titta på några veckor framåt. Långhelg och ni har ändå inget annat för er, varför inte komma och stötta dessa fantastiska tjejer, de behöver er, laget behöver er, vi behöver er!

O så några kloka ord på vägen: ”Det högsta är inte att aldrig falla, utan att resa sig igen efter varje fall”

Vd pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis

       
IFK VÄRNAMO