Oavgjort mot Degerfors

men med mersmak, sett till hela matchen skapade IFK tillräckligt med klara målchanser att samtliga poäng borde ha stannat kvar i Värnamo, stundtals var det faktiskt spel mot ett mål, gästernas.

Jubel redan efter 1 minut och 48 sekunder

Jubel redan efter 1 minut och 48 sekunder

IFK fick en kanonstart på matchen då vi redan efter 1 minut och 48 sekunder tog ledningen. Det var Simon Nilsson som fick en smörpassning av Johan Svahn, Simon drev fram ett par meter och drog till. Det stenhårda skottet fick en märklig bana samtidigt som den fick extra fart av det blöta gräset, gästernas målvakt missbedömde studsen och bollen smet in nästan mitt i mål.
Det tog gästerna 30 minuter att återhämta sig från den chocken och IFK briljerade med bra spel, bra passningar och stort tålamod. Minst 3 bra chanser att utöka ledningen skapades också, det närmaste IFK kom var ett skott i ribban och ut i minut 12, det var ytterst nära att David Engström fick en skalle på returen.

Den flygande Västeråsaren David Engström var nära att nicka in returen på ribbskottet

Den flygande Västeråsaren David Engström var nära att nicka in returen på ribbskottet

Men som alltid när man inte sätter chanserna så dyker det upp en halvchans för motståndarlaget, så även denna kväll. Egentligen var det inte ens ett bra läge från början, högeryttern Govand Haidar fick stå oattackerad och måtta ett inlägg, Degerfors skyttekung Ludvig Fritzon fick också stå helt ensam och måtta in nicken bakom en chanslös Rasheed i mål. Ett något enkelt mål i minut 37 om jag får säga så, det tyckte Peter “Kuno” Johansson också på presskonferensen efter matchen. Ett snygg men billigt mål.

Såhär såg det ut i gästernas straffområde de första 25 minuterna, konstant tryck

Såhär såg det ut i gästernas straffområde de första 25 minuterna, konstant tryck

Efter kvitteringen gick initiativet över till gästerna, samtidigt började IFK slarva med de enkla passningarna eller försökte slå avgörande passningar för tidigt. Det passade gästerna som kunde flytta upp sitt lag och sätta tryck på IFK. IFK stod dock emot bra och släppte inte till några direkt farliga chanser.

Johan Svahns guldfot fick tala några gånger, men tyvärr gick ingen av frisparkarna i mål idag

Johan Svahns guldfot fick tala några gånger, men tyvärr gick ingen av frisparkarna i mål idag

Direkt från start av andra halvlek tog IFK tag i taktpinnen igen och gästerna fick jaga och freda sig med alla tillåtna och mindre tillåtna medel. IFK skapade även i denna halvlek 3-4 solklara chanser som dock inte förvaltades i mål. Bästa chansen, det blev en trippelchans till slut, kom i minut 76. Först drar PC sin back, får en bra träff på bollen, skottet täcks av den andra mittbacken och styrs i ansiktet på målvakten. PC får returen men precis när han skjuter kommer målvakten i full fart, han formligen krossar PC när han träffar honom med dobbarna före högt upp på låret, skottet räddas återigen av en av mittbackarna och returen hamnar på fötterna på Johan Svahn. Johan försöker placera bollen men den smiter 5cm utanför vänstra stolpen. Ute på plan hade den sparken från målvakten resulterat i rött kort, inne i straffområdet….inget.

PC skjuter men skottet blockeras

PC skjuter men skottet blockeras

Återigen visade vi att vi kan skapa många bra chanser, men tyvärr så sätter vi inte dem. Vi gjorde det mot Dalkurd och borde ha vunnit den matchen och vi gjorde det igår och borde ha vunnit den matchen också. Det är en styrka att skapa chanser, jag är övertygad om att målen så småningom också kommer att infinna sig optimist som jag är.

Oscar Johansson har visat att storformen är här för att stanna

Oscar Johansson har visat att storformen är här för att stanna

På presskonferensen efter matchen erkände Degerfors tränare Stefan Jacobsson att IFK var det klart bättre laget,  det var endast under de sista 10 i första halvlek som hans lag hade övertag i matchen. Han tyckte att hans lag agerade ängsligt under större delen av matchen men han var mycket nöjd med den bärgade poängen. Om straffsituationen sade Stefan att “Det är domaren som dömer” samt att det var en duell.
Peter “Kuno” Johansson var mindre glad, han tyckte att IFK skapade tillräckligt många och öppna chanser för att kunna punktera matchen redan de 30 första minuterna. Om straffsituationen sade Kuno att ute på plan är det snudd på rött kort. Så vi låter de lärda tvista om den saken, jag har min åsikt klar i alla fall.

Nästa hemmamatch spelas måndagen den 15:e augusti 19.00 mot Ängelholm, vi håller tummarna att de inte drar sig ur serien utan att det blir match den dagen.

Fakta:
IFK – Degerfors IF 1-1 (1-1)
1-0 efter 1,48 Simon Nilsson, assist Johan Svahn
1-1 minut 37 Ludvig Fritzon, assist Govand Haidar
Frisparkar: 9-7
Hörnor: 6-5
Varningar: 1-3, IFK: David Engström (avstängd nästa match) Degerfors: Boris Lumbana, Jonathan Azulay och Sebastian Olsson
Avslut totalt: 11-6
Avslut på mål: 8-4
Publik: 1232, så himla kul att vi ökar! Skall vi försöka bli 1500 till nästa hemmamatch? Det är upp till er!

Dagen IFK-lag:
Jonathan Rasheed, Victor Nilsson, David Engström, Johan Andeersson (85), Freddy Winsth
Simon Nilsson, Martin Claesson (78), Otto Eriksson, Johan Svahn
Oscar Johansson  PC
Ersättare:
Peter Jul Nielsen (85), Ellis Culum (78), Tobias Andersson (Mv), Elvis Dani, Henke Widén, Victor Palmquist, Felix Wieslander Ansersson

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis

 

 

 

       
IFK VÄRNAMO