IFK gör det omöjliga igen!

Tar poäng mot Elfsborg i Svenska Cupen precis som förra året, denna gång slutade matchen 2-2.
Vi är nog ett ”spöke” för IF Elfsborg tror jag, det ä liter som David mot Goliat, lilleputtlaget IFK Värnamo mot Goliat IF Elfsborg.
Kom också ihåg att det var ytters få Allsvenska lag som lyckades ta poäng mot Elfsborg på Borås Arena 2016.
”Låt hjärtat va mé, allt du gör beror på dé” sjöng Sonja Hedenbratt en gång i tiden, precis så var det i dagens match, samtliga IFK-hjärtan var med och alla krigade till sista svettdroppen, det är endast då man kan rubba ett så spelskickligt lag som Elfsborg.

Kapten PC är lite som ett bra årgångsvin, bara bättre med åren

Första halvleks 10-12 var det marginell skillnad mellan lagen, visst ägde IFE lite med boll än oss men dom skapade inget särskilt, det gjorde inte vi heller för den delen men vi behövde inte springa ihjäl oss jaga.
Efter en kvart blev det mer och mer IFE, nu satte dom verkligen fart på bollen, det blev högre passningstempo och vi fick börja jaga boll. Nu började Elfsborg också skapa några heta lägen, ett sådant var ett stenhårt inlägg från höger som passerade 4 IFK-ben, men Lasse Nilsson i Elfsborg blev lika överraskad så det blev en tunnel även på honom.
Istället kom 1-0 ett par minuter senare, från straffområdeslinjen placerade Daniel Gustavsson elegant in bollen vid Tobbes vänstra stolprot. Elfsborg skapade ett par halvchanser till men resultatet stod sig halvleken ut.

Simon Nilsson, en gigant på plan idag

I andra halvlek kom killarna ut med ny energi, vilan hade gjort gott och nu var det hela vägen in i kaklet som gällde, Elfsborg hade dock annat i tankarna, ett par riktiga häxpipor från distans talade sitt tydliga språk, matchen skulle punkteras.
Just vid en sådan kanon kom vändningen, Tobbe gör en smått fenomenal räddning och det blir en spelvändning som avslutas med att vi får hörna.
Den slår Petar perfekt och Fredrik Lundgren behöver bara hoppa upp och skarva den i mål.
Det blev knäpptyst på Borås Arena, folk trodde inte sina ögon, det stor 1-1 på tavlan i minut 52!
30 sekunder senare vinner vi boll högt upp på plan, en snabb vändning igen och bollen hamnar hos vindsnabbe Petrovic, att den grabben Benny Guldfots skor råder det inga tvivel om, passning är delikat och perfekt för Pc:s huvud, målvakten åt ena hållet och PC:s boll åt andra, det hade bara gått 58 sekunder mellan målen!

PC mot hela världen, eller iaf mot 4 Elfsborgare

Om det blev tyst vid 1-1 går det knappast att förklara hur den var vid 1-2.
Jo de 10 tappra IFK-supportar som var där hördes som om de var 500.
Men Boråslaget har en fantastisk hejaklack, efter ett par minuter sjöng dom för kung och fosterland igen och manade på sina killar.
Elfsborg gjorde också ett snabbt byte och spelade därefter med två rena forwards. Simon Lundvall som var en av planens giganter flyttades upp på topp och hans kvitteringsmål i minut 67 var en fröjd för ögat. Han skar in från vänster och klippte till med högern, bollen dundrade in i Tobbes vänstra kryss med blixtens hastighet. Elfsborg flyttade upp mer och mer och pressade oss ordentligt sista kvarten, de skapade också en rad av bra lägen men vi hade ett lag som gav allt och en omutlig Tobbe i mål idag och matchen slutade 2-2.

Samlat försvar matchen igenom

Den glöden och kämpainsatsen killarna gjorde idag var något utöver det vanliga, kollektivet och viljan visade att man kan ta poäng mot vem som helst när allt stämmer. Visst sprang IFK säkert 5 mil mer än Boråsarna men killarna gjorde det för varandra och för laget. Jag nämnde att Simon Lundvall var en gigant, den andre giganten fanns hos oss, också han Simon men Nilsson i efternamn. Jag har iaf aldrig sett honom så bra som idag. Så har vi kapten PC också, han är som ett bra årgångsvin den mannen, ju äldre han blir ju bättre blir han. Han är högst upp och anfaller för att i nästa stund vara nere i försvaret och vinner nickduell efter nickduell, han bär kaptensbindeln med bravur och är ett föredöme för de yngre killarna i laget.

Christan CJ Järdler efter matchen:
Vi behöver inte be om ursäkt för poängen, det skall man aldrig göra. Jag är mycket nöjd och oerhört stolt över killarnas insats idag, alla gav precis allt under hela matchen. Visst ägde Elfsborg väldigt mycket boll men det hade vi förväntat oss också, dom var ju skyhöga favoriter. Vi var noggranna i vårt försvarsspel och kloka för det mesta i våra beslut. Och visst fick vi springa betydligt mer än Elfsborgarna men det lönade sig. Jag vill att vi skall vara ett hårt arbetande lag där vi alla jobbar för varandra, idag satt allt sådant där det skulle. Jag hade gärna sett att vi fått äga lite mer boll så att vi fått vila lite men Elfsborg är ett bättre lag än oss, det är bara att erkänna och dom gav oss inte en meter att vila på. Jag är glad för killarnas skull, en poäng här på Borås Arena stärker självförtroendet hos killarna och det är dom värda.

Fakta:
Svenska Cupen Kvalgrupp 4
IF Elfsborg – IFK Värnamo 2-2 (1-0)
1-0 minut 25 Daniel Gustavsson
1-1 minut 52 Fredrik Lundgren, assist Petar Petrovic (hörna)
1-2 minut 53 PC, assist Petar Petrovic
2-2 minut 67 Simon Lundvall
Varningar: IFE Alex Dyer, Jon Jönsson (2 gula kort och utvisad minut 90)
Publik: ingen aning men ca 10 var IFK-supportar

Laget för dagen: Tobias Andersson, Victor Nilsson, Fredrik Lundgren, Tyler Lissette, Freddy Winsth Ellis Culum (75), Simon Nilsson, Oscar Johansson, Petar Petrovic PC, Melvin Frithzell (80)

Ersättare:
Elvis Dani (75), Johan Andersson (80), Adnan Kulovac, Felix Wieslander Andersson, Filip Eriksson (Mv)

Kommande lördag bär det iväg till västkusten och Falkenberg i den andra matchen i Svenska Cupen, ni kommer väl dit och hejar fram våra killar eller hur?!

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis

       
IFK VÄRNAMO