Förlust i premiären

Det blev en orättvis och svidande förlust bort mot Gävle idag med 2-1.
IFK gjorde en fullt godkänd insatts och vi var värda minst en poäng, men ödet ville annat och ett sent mål grusade dagen för killarna.
Första halvlek var jämn med få bra lägen för lagen, de få som skapades gick o räkna på ena handens fingrar. Men vi rullade bollen bra på plan och släppte inte till något bakåt, enda avslutet på mål Gävle mäktade med kom i halvlekens absolut sista sekunder och det var från en mycket svår vinkel. Vi däremot hade en handfull med bra lägen mitt framför mål men vi avslutade inte, vi passade vidare o vidare o vidare o tillslut så hade vi passat bort läget helt. Där måste vi bli mer beslutsamma och avsluta mycket tidigare eller försöka med lite instick då och då. 3 avslut på 45 minuter är såklart på tok för lite i en match som denna.

Andra halvlek betydligt bättre, vi var mer offensiva och beslutsamma, men matchen stod och vägde, vi försökte men Gävle försvarade sig bra, det var helt enkelt jämt skägg mellan lagen.
Men så i mint 59 blixtrade Gävle till, lånet från Malmö FF Anton Kralj fick utrymme att spela in bollen framför mål där den gamle räven Jonas Lanto dök upp som gubben ur lådan och pangade in ledningsmålet från nära håll.
Det blev lite som en väckarklocka för killarna, vi flyttade fram positionerna ännu mer och för första gången i matchen var det vi som förde matchen. Kvitteringen kom också i minut 76, York Rafael som blivit inbytt 6 minuter tidigare flög fram på sin vänsterkant och lyfte elegant in bollen i mitten, och där stod ännu en gammal räv, som så många gånger tidigare, PC. Han bara stod där och bollen träffade honom och in, iaf såg det så ut i tv. Därpå följde 7-8 riktigt bra minuter för killarna, vi låg på som iglar och Gävle hade fullt upp med att freda sitt mål, några riktigt heta chanser skapades också men skärpan var inte riktigt inställd på alla fötter. När klockan tickade mot slutet och alla satt och väntade på slutsignalen, jag gjorde det iaf, så kom kallduschen. I minut 86 hittade Jonas Lanto en annan rutinerad räv, Christian Ljungberg, han fick sekunderna som behövdes för att curla in bollen bakom en chanslös Tobbe i mål.

Rättvist? Inte ett dugg, men vem har sagt att idrott och i synnerhet fotboll är rättvis, den som gör flest mål vinner alltid. Vi föll dock med flaggan i topp, vi gjorde en godkänd insats i en premiär och vi borde ha haft minst en pinne med oss hem i bussen.

Jag fick några ord med coach Roar Hansen i bussen på väg hem
Hej Roar, hur känns det?
– Hej Nico, det känns trist att vi inte fick iaf en poäng med oss hem, jag tycker verkligen synd om killarna som gjorde an bra premiärmatch borta mot ett svårspelat lag med lågt försvar.
Kan du beskriva lite första halvlek från din position?
– Jag tycker vi var lite för obeslutsamma i första halvlek, vi kom till bra lägen men vågade inte avsluta utan letade efter någon annan som kanske hade bättre lägen, vi måste vara mycket mer tydliga framför mål.
Och andra?
– Där ryckte vi upp oss ordentligt, vi pratade om det i halvtid, vi skulle komma mycket mer till avslut och våga ta avslut också och det gjorde vi.
Men vi hamnade i brygga?
– Ja, tyvärr, men det var en bra individuellt prestation och det är inget att säga om det. Men vi vek inte ner oss utan tog tag i spelet direkt. Kvitteringen kom och helt rättvist. Sen tycker jag att vi hade dem i brygga, vi gick för vinst medan de fick fullt upp med att försvara sig.
Och då kom 2-1?
– Mycket olyckligt, återigen ett snyggt mål men vi hade ju flertalet egna lägen som vi borde ha gjort mål på, men så är det ibland, bollen rullar inte vår väg. Dessutom kom målet väldigt sent, det fanns ingen tid att flytta fram mer folk eller ändra i laget, Gävle kunde enkelt slå undan bollarna och döda tiden.
Vad händer härnäst?
– Nu skall vi analysera matchen i lugn o ro och se vad vi kan förbättra eller ändra på. Sen är det full träningsvecka och så börjar vi ladda upp inför nästa match. Jag vill tillägga att jag är mycket nöjd med killarna idag, dom gjorde en bra match idag men hade inte turen på sin sida.
Okej, trevlig resa hem bäste Roar
– Tack Nico, det skall vi försöka ha

Fakta
Gävle IF – IFK Värnamo 2-1 (0-0)
1-0 minut 59 Jonas Lanto, assist Anton Kralj
1-1 minut 76 PC, assist York Rafael
2-1 minut 86 Christian Ljungberg, assist Jonas Lanto

Avslut: 10-12 (7-3)
Avslut på mål: 4-5 (1-1)
Hörnor: 3-9 (2-6)
Frisparkar: 5-13 (2-5)
Publik: 1487

Startelvan:
Tobias A (MV), Anton M (70), Johan A, Tyler L, Freddy W
Alexander AJ, Predrag R, Danne A (90), Abdu L (89), PC & Alexander H

Ersättare:
Morgan H (MV), Gutu (90), Adebayo A, York R (70), Jon B (89), Adnan K, Max O

Kommande match tisdagen den 10:e april är mot GAIS, det är en hemmamatch men var den matchen kommer att spelas, eller om den kommer att flyttas till ett senare datum, vet vi inte just nu. Så håll ögonen öppna på våra sociala medier för så fort vi vet får ni också reda på det.

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis

       
IFK VÄRNAMO