Damerna ute ur Svenska Cupen

Det blev en klar förlust mor Elitettanlaget och grannen från öst Växjö DFF i gårdagens match på Vallen, siffrorna skrevs till slut till 2-9.
Det var en mycket bra match med ett högt tempo där VDFF ägde mycket boll och styrde spelet, men det var IFK som blixtrade till och tog ledningen både en och två gånger.
1-0 kom redan efter 3 minuter, Emilia S slog en klockren genomskärare till Fanny G som lika klockrent slog in bollen vid sidan om en utrusande Jennie Svärd Husu i VDFF målet.
Men första heta chansen hade faktiskt gästernas Verena Rexhi redan efter 1,30, hennes skott gick dock metern utanför.

Lycka efter 1-0

Lycka efter 1-0

Gästerna fortsatte att dominera i spelet men våra tjejer stod emot mycket bra och Jennie Hellström i mål storspelade.
I minut 25 chockade vi gästerna igen, lite nonchalant spel av gästernas backlinje resulterade att bollen hamnade hos Elin F, hennes delikata boll friställde Fanny G som enkelt rundade målvakten och lätt rullade in 2-0.
Krismöte hos VDFF, ja snabbt samlade tjejerna hos gästerna för en överläggning innan avspark, detta var inte vad de hade förväntat sig, nu gällde det att hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel från Elitettan och visa dessa IFK-tjejer var skåpet skall stå.

2-0 på tavlan, en chock för VDFF och en stor överasking för alla i publiken

2-0 på tavlan, en chock för VDFF och en stor överraskning för alla i publiken

Krismötet hjälpte för gästerna ökade tempot och trycket på oss omedelbart, de blev tuffare i närkamperna och passningarna satt där de skulle. Men våra tjejer stod emot och krigade, vi skulle sälja oss dyrt.
I minut 31 kom VDFF in i matchen, en straff behövdes för att gästerna skulle slå hål på oss, en hårt dömd sådan också.

Straff eller inte?

Straff eller inte?

Straffen dunkade Erika Gabrielsson stenhårt upp i Jennies vänstra kryss.
3 minuter senare var det även kvitterat, det var vindsnabba Ritah Kivumbi som sprang ifrån sin bevakning och rullade in bollen i mål. Vi satt nog alla, eller i alla fall de flesta, och hoppades att 2-2 skulle stå sig halvleken ut, men i sista sekunden tog VDFF även ledningen, målskytt Ritah igen.

2-3 i halvlekens sista sekund

2-3 i halvlekens sista sekund

Det var inte på något vis orättvist att VDFF tog ledningen, tvärtom, det var kanske mer orättvist att ledningen inte var större med tanke på alla chanser de skapat.

Andra halvlek började som den första slutade, med en enorm dominans av gästerna, säkerligen hade de också fått höra att de måste ha tålamod och rulla runt mer så vi får springa oss trötta.
På 3 minuter var matchen över för vår del, vi orkade inte med det höga tempot och den höga pressen mot oss, vi orkade inte jaga boll hela tiden, för hade vi bollen i vår ägo vann gästerna tillbaka den omedelbart då de tvingade oss att slå svåra eller långa bollar.

2-4 och matchen är över

2-5 och matchen är över

I minut 47 gjorde gästernas Alexandra Jonasson 2-4 och i minut 50 gjorde Verena Rexhi 2-5.
Våra tjejer var uppgivna och trötta, de hade verkligen gett allt i matchen, nu tog VDFF över totalt och målen kom med jämna mellanrum.
Att förlora mot detta fenomenala Växjö DFF är ingen skam, det skall skilja ordentligt mellan ett topplag i Elitettan och ett lag som precis klarat kontraktet i div.1, våra tjejer gav allt och gästerna fick svettas i 45 minuter, det tar vi med oss.
Samtidigt ger vi VDFF en lyckospark och önskar dem lycka till framöver, vi hoppas ni tar klivet upp till Damallsvenskan.

Fakta:
IFK Värnamo – Växjö DFF 2-9 (2-3)
1-0 minut 3 Fanny Götesson, assist Emilia Schellhas
2-0 minut 25 Fanny Götesson, assist Elin Fransson
2-1 minut 31 Erika Gabrielsson (straff)
2-2 minut 24 Ritah Kivumbi
2-3 minut 45 Ritah Kivumbi
2-4 minut 48 Alexandra Jonasson
2-5 minut 51 Verena Rexhi
2-6 minut 58 Elin Nilsson (klackade in bollen på en hörna)
2-7 minut 61 Ritah Kivumbi
2-8 minut 80 Courtney Strode
2-9 minut 86 Erika Gabrielsson
Varningar: 0-1, gult kort Erika Gabrielsson VDFF
Publik: 158

Laget för dagen:
Jennie Hellström, Emma Albertsson 74′, Linnéa Aronsson, Olivia Lundstedt, Linnéa Höögs
Elin Fransson, Olivia Montero, Emilia Schellhas, Amanda Heiel
Linda Persson 78′, Fanny Götesson

Ersättare:
Sefika Muratovic 78′, Fanny Trehag, Alma Ingelsten 74′, Ella Byström

Nu återstår det en enda match till för damerna, det är lokalderbyt och sista seriematchen mot Westbo United DFF kommande söndag på Finnvedsvallen, matchstart 14.00
Jag hoppas på välfyllda läktare då, låt oss glädjas tillsammans med tjejerna att det blir division 1 fotboll på Vallen även 2017.

O så några kloka ord på vägen: “Better to remain silent and be thought a fool then to speak out and revove all doubt”

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis

       
IFK VÄRNAMO