Damerna åker ur ettan

Tack Patrick och Christian för alla år i Damlaget

Tyvärr åker våra stolta damer ur division 1 efter 4 förluster och en oavgjord på de 5 sista matcherna, den oavgjorda kom i söndagens match mot grannen Nittorp.

Det spelade egentligen ingen roll hur det gick i vår match då Sjömarken i sin match klädde av tabelltrean Bergdalen med 5-1, vi hade behövt o vinna och Sjömarken tappa poäng i sin match för att vi skulle kliva över strecket.
Nittorp började matchen klart bäst och ägde mer eller mindre hela första halvlek, vi spelade med nerverna utanpå kläderna och gjorde det ena misstaget efter det andra, några av tjejerna var så nervösa att dom hade svårt att andras, det var ett tungt ok som låg på deras axlar.
Gästerna tog också helt rättvist ledningen i minut 27, Wilma Johansson fick drömträff från 24 meter och bollen seglade snyggt in i Kajsas vänstra kryss. Noteras skall att vi 5 minuter tidigare i ett av våra få avslut under första halvlek träffade ribban, mål där och det hade kanske kunnat sluta annorlunda.

Efter ett bra snack i halvtid kom tjejerna ut som ett nytt lag, nerverna lämnade man i omklädningsrummet och spelet, energin och viljan fanns där igen.
Det var stundtals spel mot ett mål och gästerna fick under 45 minuter ägna sig åt att försvara sin ledning. Vi skapade chans på chans, vi hade en boll i stolpen och vi hade ännu en boll i ribban, vi hade skott som det blev returer på men som vi brände. Men detta var inte vår dag, ja detta var inte vårt år.
Trots mängder av lägen och avslut dröjde det till minut 85 innan Alma Cedefors forcerade in ett inlägg.

Varför åker vi ur ettan då? En enkel förklaring är att vi spelat bra, rent av lysande bra och då särskilt på hemmaplan, mot lagen på den övre halvan medan vi spelat sämre mot lagen där nere, vi har haft svårt att komma upp i nivå när lagen spelat långbollar över oss eller varit väldigt fysiska mot oss.
I några matcher har vi spelat briljant i en halvlek men betydligt sämre i den andra och då blivit hårt straffade.
En annan orsak, och nu spekulerar jag fritt, kan vara att vi använt oss av för många spelare under året, 29-30 spelare är 5-6 för många.
Två lag lag har fullkomligt kört över oss i år och det är Jitex som vunnit serien och IFK Norrköping tvåa i serien, båda matcherna på bortaplan.

Jag letar alltså inte efter ursäkter, en serie ljuger aldrig, vi ligger där vi ligger för att vi inte varit tillräckligt bra i nyckelmatcherna, så är det bara.
Det kommer att bli förändringar i Damlaget inför 2019, klart är att det kommer att bli en ny som leder laget då Patrick Schellhas efter 6 år som tränare slutar, vem som efterträder honom är idag inte riktigt klart. Även vår målvaktstränare Christian Mattsson väljer att kliva av, inte heller ersättaren till honom är klar i skrivande stund.

Nu skall vi blicka framåt, närmast står en cupfinal nu på torsdag mot Mariebo IK på Finnvedsvallen, sen får vi se vad som händer.
Vi har många duktiga tjejer i lagen under som F16 och F04/06, dom tjejerna kommer att lyfta detta lag igen, tro mig. Att komma ner till tvåan och ladda batterierna är kanske inte så dåligt som det låter, det skiljer som natt o dag på div1 och div2, tjejerna får en betydligt mjukare ingång till A-laget.

Fakta:
IFK Värnamo Nittorps IK 1-1 (0-1)
1-0 i minut 27 Wilma Johansson
1-1 i minut 85 Alma Cedefors

Avslut totalt: 16-5 (3-4)
Avslut på mål: 7-3 (1-2)
Frisparkar: 5-6 (2-3)
Hörnor: 4-2 (2-1)
Varningar: Malin Gollwitzer NIK
Publik: 178

Startelvan:
Kajsa P (mv), Emma A (70), Olivia L, Linnéa A, Felicia S (46)
Sefika M (46), Fanny H, Julia W (70), Alma I, Tilde J (60) & Mona C
Ersättare:
Kajsa B (70), Linda P (46), Alma C (60), Amela B (70), Emma L (46)

Som avslutning några kloka ord att ta med sig:
”When life gives you a hundred reasons to cry, show life that you´ve got a thousand reasons to smile”

Vid pennan och bakom kameran:
Nico Eremidis

       
IFK VÄRNAMO